Bron: De Moerdijkse Bode

De Markbouwers zijn altijd in voor een topprijs

STANDDAARBUITEN - Al bijna 20 jaar vormt de carnavalswagen van de bouwclub De Markbouwers uit Standdaarbuiten een exclusieve bezienswaardigheid tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht. Ook toen de verlichte optocht werd ingevoerd, speelden De Markbouwers altijd wel mee in de top van het wagenklassement en ook voor de optocht van zaterdagavond heeft deze bouwclub weer iets speciaals in elkaar gesmeed om de bezoekers ervan te laten genieten.

Door Toon Kerstens

De Markbouwers grossierden de afgelopen jaren niet alleen in topprijzen, maar ook moesten ze nogal eens van bouwplaats veranderen. Dat ontnam de twaalf leden van de bouwploeg echter niet de ambitie om te bouwen en elk jaar opnieuw stortten zij zich vol ijver het ontwerp dat door middel van enkele schetsjes op papier was gezet. Toch zijn De Markbouwers van mening, dat met het bezit van een goede bouwplaats een bouwclub kan blijven voortbestaan. "Als men geen bouwplaats heeft, dan kan men het wel vergeten", aldus Richard Valentijn van De Markbouwers.

Bouwplaatsen
De eerste bouwplaats hadden De Markbouwers in de Veerstraat bij meneer Den Dunne. Deze bouwplaats lag vlak bij de rivier De Mark. Vandaar dat men toen de naam van Markbouwers heeft aangenomen. Bovendien had meneer den Dunne een bedrijf waarin de naam Mark zat vermeld. Hier bouwde men van1987 tot 1989. Toen verhuisde de club naar de familie Koevoets waar eerst een tent werd opgezet. In het tweede jaar mocht men gebruik maken van een deel van de loods van de familie Koevoets. In het seizoen 1991/1992 zat de club bij de familie Aarden, waar nu nog altijd De Dijkjagers te gast zijn. Het jaar daarop werd ingetrokken bij de familie Snoeijs aan de Molendijk en daar bleef de club drie jaar. Bij Piet Snoeijs kon werkelijk alles en het leek wel of Piet nooit van het woord "nee" had gehoord. Van 1995 tot 2001 zaten De Markbouwers in de schuur van Rens van Hoof, de buurman van Piet Snoeijs. Deze familie was erg gastvrij en er werd tijdens de bouwpauzes altijd gezellig koffie gedronken in de keuken. Helaas vertrok de familie Van Hoof naar Canada om daar een nieuw bestaan op te bouwen en dat gaat hun tot op heden erg goed af.

Dinteloord
In 2001 werd er bij Jaartsveld in Dinteloord gebouwd. Het was geen pretje om iedere van Standdaarbuiten uit heen en weer naar Dinteloord te rijden, maar de bouwers hadden er volop de ruimte om er een mooie creatie te bouwen. Het jaar daarop werd de overstap gemaakt naar de familie Zandbergen aan de Markdijk. Daar bouwen de Markbouwers tot op heden nog altijd en hier werd als het ware een droom voor deze bouwploeg gerealiseerd. Ze kregen de beschikking over een 'eigen' bouwplaats, die goed geïsoleerd is en voorzien van takels en een perfecte verlichting en tevens beschikt over een warme schaftruimte. De Markbouwers zitten bij de familie Zandbergen echt op rozen. De wagen wordt elk jaar opgebouwd op het erf van de boerderij van Simon Looyen, omdat dat binnen niet kan gebeuren gezien de afmetingen van de carnavalswagen. Ten aanzien van de kosten hebben de Markbouwers ondersteuning van een flink aantal sponsors.

Procédé
Voor wat het bouwen betreft beginnen de Markbouwers elk jaar met enkele schetsjes op papier te zetten. Hieruit wordt een keuze gemaakt en dan wordt meteen begonnen met bouwen. Men maakt dus geen exacte tekeningen op schaal, neen, men ziet wel wat er uit de fantasie van de bouwers voortkomt. Vanaf eind september wordt er begonnen met één avond per week te bouwen. Dat wordt van lieverlee opgevoerd en naarmate carnaval nadert zit men zowat elke avond en hele weekenden in de bouwplaats."Wij bouwen alles op uit polyester", zegt Richard Valentijn. "Dat is heerlijk materiaal om te werken en bovendien erg sterk. Het is wel wat duurder dan papier maché, maar wij vinden dat onze wagen tegen een stootje moet kunnen, omdat we er ook nog graag op andere plaatsen mee willen rijden en hem ook graag willen verkopen na afloop van de carnaval. De leden van de Markmakkers vinden het nog altijd ene plezierige bezigheid om een carnavalswagen te bouwen. Ze kunnen er heerlijk hun energie en vindingrijkheid in kwijt en dat maakt het carnavalsgebeuren voor hen tot een dubbel feest. Zaterdagavond is de nieuwste creatie van de Markbouwers te zien in de verlichte optocht te Standdaarbuiten.


Bron: BN/De Stem 21 februari 2006
‘Iets minder doordrammerig zijn’

Door Martje Kuijpers

Dinsdag 21 februari 2006 - Leon van Est (40) is medevoorzitter van carnavalsvereniging De Markbouwers uit Standdaarbuiten en een van de bekendste bouwers van het dorp. Vanaf september is Van Est elke week te vinden in de schuur aan de Markdijk. Daar bouwt hij met de rest van de carnavalsclub elk jaar een van de grootste wagens uit de grote lichtjesoptocht van Standdaarbuiten. De carnavalswagen is al helemaal klaar om aanstaande zaterdag mee te rijden in de optocht. Leon is getrouwd met Astrid. Ze hebben samen één dochter Rachel (13).


Leon van Est schaamt zich nergens voor.
‘Soms doe je best gekke dingen, maar nooit verkeerde dingen.’
FOTO COR VIVEEN

- Hoe voelt u zich de laatste tijd?

„Goed, carnaval is in aantocht. We zijn al een week klaar met het bouwen van de wagen. Dat geeft wel rust, want andere jaren waren we nog tot het einde toe bezig.“

- Wie zijn uw voorbeelden?

„Als je naar het carnaval kijkt, is dat Joost Dingenhouts geweest. Hij zat in de carnavalsstichting van Standdaarbuiten. Met vragen kon ik altijd bij hem terecht. Hij wist hoe hij het carnaval in het dorp moest organiseren.“

- Waar heeft u een hekel aan?

„Aan mensen die niet eerlijk tegen me zijn. Daar zullen wel meer mensen een hekel aan hebben. In mijn vriendenkring weet ik zo onderhand wel hoe de mensen in elkaar steken.“

- Hoe staat u in het leven?

„Positief, ik heb geen problemen. Ik ga dagelijks met plezier naar mijn werk en in het weekend hou ik van een feestje en gezelligheid.“

- Bent u ijdel?

„Ik denk dat ik wel redelijk ijdel ben. Ik wil er wel verzorgd uitzien, maar kijk niet constant in de spiegel. Wel heb ik deze week mijn haar laten knippen. Maar dat was niet omdat ik in de krant kom. De kapster had geen tijd meer voor carnaval.“

- Waar bent u bang voor?

„Als er een spin in de kamer zit, roep ik mijn vrouw om het beestje weg te halen. Hele kleine spinnetjes, daar kan ik wel tegen, maar die grote, brrr.“

- Hoe belangrijk is geld voor u?

„Geld is makkelijk. Je hebt het nodig om een zorgeloos leven te leiden. Als je te weinig geld hebt, heb je zorgen, maar te veel geeft misschien ook wel zorgen. Ik ben vervroegd van school gegaan om geld te gaan verdienen. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik ben goed terechtgekomen.“

- Hoe belangrijk is uw werk voor u?

„Ik werk al 21 jaar bij ATM op Moerdijk, dat zegt denk ik al genoeg. Sinds drie jaar als onderhoudsmonteur en ik moet zeggen dat dagdiensten wel een verademing zijn na achttien jaar in de ploegendienst. Ik heb nu wel meer verantwoordelijkheden en moet veel overwerken, maar heb het nog steeds erg naar mijn zin.“

- Wat moet u nog leren?

„Wat minder doordrammerig zijn. Mensen vinden dat soms vervelend, maar als je niet doorzet, bereik je ook niets.“

- Welke eigenschappen heeft u van uw ouders?

„Doorzettingsvermogen. Als ik ergens aan begin, maak ik het af. Bij de carnavalsclub probeer ik de leden ook te motiveren om door te gaan. Je moet niet ergens halverwege mee stoppen, omdat het tegenzit.“

- Hoe bent u zelf opgevoed?

„Ik ben zelf tevreden over mijn opvoeding. Het was niet zo dat ik mocht doen en laten wat ik wilde. Er waren wel regels. Zelf denk ik dat ik wel een beetje verwend was, omdat ik de jongste van drie was en de enige jongen.“

- Hoe voedt u uw dochter op?

„Op ongeveer dezelfde manier als ik zelf ben opgevoed. Natuurlijk probeer ik het nog beter te doen en volgens mij gaat het wel goed.“

- Waar schaamt u zich voor?

„Soms doe je best gekke dingen, maar nooit verkeerde dingen. Daarom schaam ik me nergens voor, dat is niet nodig.“

- Hoe ontspant u zich?

„Door lekker op vakantie te gaan, uit eten te gaan en af en toe een dagje naar de sauna. Carnaval is voor mij niet altijd ontspanning. Het bouwen van de wagen brengt elk jaar een soort spanning mee; zal die op tijd af zijn?“

- Bent u creatief?

„Bij de bouwclub ben ik degene die de wagen afwerkt, spuiten en versieringen aanbrengen. Dat vind ik leuk om te doen. De wagen helemaal afmaken.“

- Waar bent u trots op?

„Op mijn gezin en op de carnavalsclub. Ik vind het geweldig dat we het elk jaar weer voor elkaar krijgen om zo’n mooie grote wagen te bouwen. Sinds 2001 hebben we een eigen bouwlocatie aan de Markdijk. Dat hebben we met de club toch maar even voor elkaar gekregen.“

- De liefde?

„Al zeventien jaar gelukkig getrouwd met Astrid. Daar ben ik ook wel trots op. Je hoort van zoveel mensen dat ze uit elkaar gaan. Wij zijn bijna een uitzondering.“

- Gelooft u in God?

„In God geloof ik niet, maar er is wel iets meer. Wat dat precies is weet ik niet. Een paar keer per jaar ga ik naar de kerk. Meestal als er een mis is voor iemand of een begrafenis.“

- Waar wilt u begraven worden?

„Hier in het dorp. Ik zou niet weten waar anders.“

- Waar zou u willen wonen als u niet in Standdaarbuiten woonde?

„In de Fendert, waar ik geboren ben, dat is lekker in de buurt. Maar ik woon nu al meer dan de helft van mijn leven in Standdaarbuiten. Het is een leuk dorp en de carnaval is er natuurlijk het gezelligst.“